Image description

Κατερίνα Μαυροειδή Κατσαμάτσα, Ψυχολόγος​Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ανθρωπίνων Σχέσεων

η ψυχή στην πρώτη γραμμή...

Καλέστε  στο: 6937467030  - 6973410604

Περιγραφή εικόνας

​​​''Μια Φλόγα είναι η ψυχή του ανθρώπου' ένα πύρινο πουλί, πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει:


«Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει!»Δέντρο φωτιά γίνεται ολομεμιάς το Σύμπαντο. Ανάμεσα από τους καπνούς κι από τις φλόγες, αναπαμένος στην κορυφή της πυρκαγιάς, κρατώ αμόλευτο, δροσερό, γαλήνιο, τον καρπό της φωτιάς, το Φως.


Εγώ, ράτσα, άνθρωποι, γης, θεωρία και πράξη, Θεός, φαντάσματα από χώμα και μυαλό, καλά για τις απλοϊκές καρδιές που φοβούνται, καλά για τις ανεμογγάστρωτες ψυχές που θαρρούν πως γεννούνε.

Από που ερχόμαστε; Που πηγαίνουμε; Τι νόημα έχει τούτη η ζωή; φωνάζουν οι καρδιές, ρωτούν οι κεφαλές, χτυπώντας το χάος.

Μια γλώσσα πύρινη είναι η ψυχή κι αγλείφει και μάχεται να πυρπολήσει τον κατασκότεινο όγκο του κόσμου. Μια μέρα όλο το Σύμπαντο θα γίνει πυρκαγιά.

Πώς μπορείς να φτάσεις στο σπλάχνο της άβυσσος και να την καρπίσεις; Αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί, δεν μπορεί να στριμωχτεί σε λόγια, να υποταχτεί σε νόμους καθένας έχει και τη λύτρωση τη δική του, απόλυτα
ελεύτερος.

Διδασκαλία δεν υπάρχει, δεν υπάρχει Λυτρωτής που ν' ανοίξει δρόμο. Δρόμος ν' ανοιχτεί δεν υπάρχει.

Καθένας, ανεβαίνοντας απάνω από τη δική του κεφαλή, ξεφεύγει από το μικρό, όλο απορίες μυαλό του.''

Nίκος Kαζαντζάκης,
Ασκητική

Image description

«Χρήμα... Ο Μεγάλος Εχθρός της Ψυχικής Υγείας ; »

Άγχος, οικονομική δυσπραγία, επαγγελματική ανασφάλεια και αδυναμία αντιμετώπισης οχι μόνο οικονομικών εκκρεμοτήτων αλλά και στοιχειωδών αναγκών είναι μερικοί μόνο απο τους εχθρούς που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο καταιγισμός αρνητικών πληροφοριών απο τα ΜΜΕ, αλλά και η αίσθηση αδυναμίας αντίδρασης που αναγκαία κατακλύζει το άτομο, οδηγεί σε σκεπτικισμό, θλίψη και μοιραία, στην κεκαλυμμένη σύντροφο του σύγχρονου ανθρώπου, την κατάθλιψη, για ενα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό του πληθυσμού. 

Η κατάθλιψη αποτελεί συναισθηματική διαταραχή. Χαρακτηρίζεται δηλαδή, όχι απο διαταραχή της σκέψης ή της συμπεριφοράς, αλλά απο μια απ’ευθείας διαταραχή στο συναίσθημα του ατόμου. Πώς θα διακρίνουμε όμως ένα διαταραγμένο συναίσθημα; Ο φόβος, η λύπη, το άγχος απέναντι στην αποτυχία ή την απώλεια δεν παρουσιάζουν τίποτα το παθολογικό. Οι συναισθηματικές διαταραχές χαρακτηρίζονται απο συναισθήματα και διαθέσεις που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και διαρκούν ή επαναλαμβάνονται με τρόπο που δεν δικαιολογείται απο την πραγματικότητα και τη λογική των πραγμάτων. 
Κεντρικό στοιχείο της κατάθλιψης είναι το καταθλιπτικό συναίσθημα. Σε ήπιες μορφές, το άτομο αδυνατεί να αντιδράσει συναισθηματικά σε ευχάριστες καταστάσεις, να γελάσει, να αστειευτεί. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, το άτομο νιώθει δυστυχές, του λείπει η αυτοεκτίμηση, αυτοπεριφρονείται. Η ενοχή και η αυτομομφή κάνει το άτομο να εστιάζει σε κάποια γεγονότα της ζωής του, για τα οποία αυτοκατηγορείται σε έντονο βαθμό. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για τη ζωή, για όσα συμβαίνουν γύρω του και η έλλειψη ευχαρίστησης απο τις καθημερινές δραστηριότητες είναι χαρακτηριστικές. Η κόπωση σε συνδυασμό με την απώλεια ζωτικής ορμής υπονομεύουν την κοινωνική και επαγγελματική ζωή του ατόμου. Η γενική επιβράδυνση του ατόμου εκδηλώνεται μέσω του βαδίσματος, μέσω του λόγου αλλά είναι παρούσα και σε κάθε ψυχική και νοητική λειτουργία του ατόμου. 
Στοιχείο που συνοδεύει το καταθλιπτικό συναίσθημα είναι το άγχος, το οποίο συχνά και σωματοποιείται. Μπορεί να εμφανιστούν απότομες αλλαγές, απώλειας ή αύξησης στην όρεξη και το βάρος, πόνοι στο στήθος, αρρυθμίες, απώλεια σεξουαλικής διάθεσης. 
Κατά τη θεραπεία του ατόμου που πάσχει απο κατάθλιψη θα πρέπει καταρχήν να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται η ασφάλεια του ασθενούς. 
Η γνωσιακή θεραπεία εστιάζεται στην αντιμετώπιση των γνωσιακών διαστρεβλώσεων του ατόμου. Στόχος της είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με κατάθλιψη να εντοπίσουν και να ελέγξουν τα αρνητικά γνωστικά σχήματα, να αναπτύξουν εναλλακτικούς, θετικούς τρόπους σκέψης και να δοκιμάσουν νέες απαντήσεις και αντιδράσεις στον έξω κόσμο. 
Με τη συμπεριφορική θεραπεία, τα άτομα επιλύουν τις δυσπροσαρμοστικές τους συμπεριφορές και μαθαίνουν να λειτουργούν έτσι ώστε να εισπράττουν θετική ανατροφοδότηση απο τη κοινωνία.
Η ψυχαναλυτική προσέγγιση, τέλος, στοχεύει στην αλλαγή δομής προσωπικότητας προκειμένου να βελτιώσει τη διαπροσωπική εμπιστοσύνη, τη δυνατότητα για σχέσεις εγγύτητας, τους μηχανισμούς αντιμετώπισης προβλημάτων και πένθους. 
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σκεφτούμε πως αν και η θλίψη μοιάζει να συντροφεύει τον άνθρωπο αιτιατά ή αναίτια, η ελπίδα και η προσμονή για ένα καλύτερο μέλλον τον βοήθησαν να ζει, να λειτουργεί και να αναπτύσσεται μέσα απο τον εαυτό του και τους γύρω του. Ας πλησιάσουμε λοιπόν τους ανθρώπους που αγαπάμε και ας τους βοηθήσουμε εγκαίρως να απεμπλακούν απο τα δίχτυα της κατάθλιψης που θέλουν να τους πάρουν μακριά μας. 

Image description

 «H συ πίστης»

 

Η πίστη και η γνώση είναι δύο παράλληλοι δρόμοι που οδηγούν στην αντίληψη της πραγματικότητας. Η αποδοχή μη έλλογων δρόμων προς την αντικειμενικότητα συντελεί μια εκρηκτική διάνοιξη της ανθρώπινης σκέψης προς την πιθανότητα… Μια πιθανότητα που πάντα υπάρχει, πάντα σώζει, πάντα αγαπά και που πάντα ανοίγεται μπροστά σε αυτόν που πιστεύει παρά τα όσα επιβάλλουν οι επί μέρους εξωτερικές αντικειμενικότητες.

Η επάνδρωση της προσωπικότητας του καθενός μας δεν συντελείται αυτόματα και αυτοδύναμα, αλλά περνά από πολλά στάδια αλλαγής , ενώ καθοριστικός παράγοντας σ'αυτό  είναι οι εξωτερικές επιρροές στις πρώτες ηλικιακές φάσεις της πνευματικής μας ανάπτυξης. Το κοινωνικό φάσμα ακτινώνεται στις σκέψεις και τις προτιμήσεις μας, διαμορφώνει και σχηματοποιεί την αντίληψή μας για την ζωή.

Η συμπεριφορική αλλά και εσωτερική διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας περιλαμβάνει την ανάγκη της πίστης αλλά και την έμφυτη στροφή του ατόμου σε καταστάσεις που δεν δύναται να αντιμετωπίσει μόνο του. Προσεγγίζοντας την έννοια, μπορούμε να πούμε ότι είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη σε μια αλήθεια ή σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, χωρίς η βεβαιότητα αυτή να προκύπτει αναγκαστικά από λογικά δεδομένα. Μια μαθηματική ή επιστημονική αλήθεια μας προσφέρεται με απόλυτη βεβαιότητα χωρίς να αμφιβάλλουμε. Ο άνθρωπος όμως, έχοντας και πνευματική υπόσταση, ξεπερνά τη λογική βεβαιότητα, δεν μπορεί να ζήσει μόνο με την αυτάρκεια των βέβαιων αληθειών. Γι’ αυτό η πίστη αποτελεί αναπόσπαστη αλήθεια της ζωής και σύμφωνα με τον Τολστόι είναι η δύναμη της.

Παρά τη συχνή αμφισβήτηση της έννοιας και την αποδοκιμασία του όρου,  η δύναμη της πίστης παραμένει  ακατανίκητη, γιατί στηρίζεται σε αξίες που μας υπερβαίνουν και περικαλύπτουν την πνευματική μας υπόσταση.

Η πίστη στο θετικό νόημα της ζωής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προϋπόθεση, γιατί αλλιώς θα καταποντιζόμασταν στο πέλαγος της αδράνειας και της απελπισίας.

Υπάρχει όμως και η αντίθετη πλευρά, όταν η απιστία ριζώνει στις καρδιές μας, ταλανίζει τον εσωτερικό μας κόσμο, κλυδωνίζει σταθερά σημεία αναφοράς και αποπροσανατολιζόμαστε πελαγοδρομώντας. Όμως και εδώ η ύπαρξη της απιστίας αποδεικνύει αρνητικά το μεγαλείο της πίστης και ενισχύει την αναγκαιότητα της. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει υπεροπλισμός της ψυχής, συνειδητοποιημένη πίστη, αληθινή και βαθειά γνώση σ’ αυτό που πιστεύουμε και αγαπάμε.

Όπως αναγνωρίζεται και στην Υπερβατική Ψυχολογία (Transpersonal Psychology) η μεθοδευμένη αισιοδοξία οδηγεί στην πίστη και αυτή με την σειρά της στην επιτυχία που όλοι αναζητούμε. Η πίστη, αποτελώντας υπέρτατη μορφή ελέγχου της νόησης καθώς επιβάλλει στην νόηση να ακολουθήσει την διαδρομή που της ορίζει, κάνει τους ανθρώπους να σκέπτονται αυτό που επιθυμούν, να στοχεύουν, να μεθοδεύουν και τελικά να επιτυγχάνουν.

Ο άνθρωπος, καλούμενος να αντιμετωπίσει μια βίαιη πραγματικότητα με πολλές δυσκολίες και προβλήματα αλλά κι έναν καθημερινό εκβιασμό της ψυχικής και πνευματικής του ακεραιότητας τείνει να εγκαταλείψει, να απογοητευτεί, να χάσει την πίστη του στον εαυτό του. Τότε καλείται να σκεφτεί, να πεί, να φωνάξει με όση δύναμη διαθέτει: “Πίστεψε στον εαυτό σου, στους ανθρώπους που αγαπάς, στα στοιχεία του κόσμου σου, σε ένα σύμπαν που σε δημιούργησε μέσα από αγάπη και μόνο αγάπη θα σε αγκαλιάσει”. 

 

Image description

Αικατερίνη Μαυροειδή - Κατσαμάτσα

Ψυχολόγος Υγείας- Εκπαιδεύτρια Ειδικής Αγωγής – Συνθετική Συμβουλευτική-

Σωματοδυναμική Προσέγγιση (PTSD)

Μαζί θα μιλήσουμε για:

• Την εξέλιξη της ποιότητας στην ερωτική σχέση & την αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα σε αυτήν.


• Άγχος


• Φοβίες & Κρίσεις Πανικού

• Διαχείρηση Θυμού, συναισθηματικές διαταραχές, κατάθλιψη

• Χαμηλή Αυτοπεποίθηση- Επιθετική Συμπεριφορά

• Ψυχοσωματικά Προβλήματα- Απώλεια Ερωτικής Διάθεσης

• Βουλιμία- Νευρική Ανορεξία

• Έρωτα, Απιστία, Διαζύγιο, Πένθος/ Απώλεια

• Ενδοοικογενειακή Βία, Συμβουλευτική Γονέων, Παιδιών, Εφήβων

• Διαταρραχές Ύπνου- Αποσυμβολισμός Ονείρων

• Συνεδρίες Χαλάρωσης, Συμβουλευτικής, Εμψύχωσης, Αυτογνωσίας

 Μέσα από βραχείες ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις, με Συμβουλευτική και Υποστηρικτική κατεύθυνση & με άμεση κι ενεργητική παρέμβαση αγκαλιάζουμε τον πραγματικό μας εαυτό.


 Αναγνωρίζουμε, Μιλάμε, Μοιραζόμαστε, Νιώθουμε & Ζούμε Καλύτερα.


Συνεδρίες κατόπιν ραντεβού.


Πραγματοποιούνται Ατομικές συνεδρίες και Ομάδες Συμβουλευτικής υποστήριξης και αυτογνωσίας.